• Cum să-ți optimizezi saitul pentru o încărcare rapidă [studiu de caz bonus]

  by  • 13 noiembrie 2012 • Tutoriale • 2 Comments

  De ce să optimizez?

  Pentru că un vizitator se așteaptă ca orice pagină de internet să se încarce instant și așa va petrece mai mult timp pe saitul tău și va avea o experiență de navigare mult mai plăcută  Pe de altă parte, studiile recente arată că îmbunătățirea vitezei de încărcare a saiturilor reduce costurile operaționale. Și nu în ultimul rând, un sait care se încarcă repede va avea poziții mai bune în motoarele de căutare.

  Cum să optimizez?

  mod_pagespeed pentru Apache, dezvoltat de Google și distribuit gratuit. Instalarea este simplă:
  Descarcă și instalează pachetul corespunzător distribuției tale de linux. mod_pagespeed funcționează prin aplicarea unor filtre pe fișierele servite de Apache astfel încât pagina sa se încarce cât mai repede. Cele mai spectaculoase filtre sunt:

  • combine_css, care combina toate fișierele CSS într-unul singur reducând astfel numărul de cereri către server.
  • rewrite_css și rewrite_javascript care elimina comentariile și spațiile din fișier astfel încât dimensiunea acestuia sa fie minimă.
  • recompress_images care elimină informațiile inutile din imagini (metadata) și care redimensionează imaginile pe baza atributelor width si height din tag-ul img

  Eu am ales sa folosesc CoreFilters fiind considerate a fi suficiente pentru majoritatea web-saiturilor, dar modulul dispune de o mulțime de alte filtre pentru o optimizare cât mai bună a saitului.

  Rezultate

  Am testat în primul rând pe acest blog, având pretenția ca atunci când l-am construit l-am optimizat cât de bine s-a putut. Cu toate astea:

  • dimensiunea primei pagini s-a micșorat cu 35%
  • numărul de cereri a scăzut de la 21 la 17

  Enake.ro - mod_pagespeed test

  Al doilea sait pe care am testat mod_pagespeed este culture-soup.ro, un sait simplu, cu multe imagini dinamice. Din nou, saitul este cât de cât optimizat.

  Înainte După
  Inainte de a folosi mod_pagespeed Dupa mod_pagespeed

  De data asta, rezultatele sunt ceva mai spectaculoase:

  • dimensiunea primei pagini s-a micșorat cu 50%
  • numărul de cereri către server a scăzut de la 39 la 24.

  Majoritatea imaginilor de pe prima pagina sunt adăugate dinamic, dar pentru ca unele sunt complet negre, mod_pagespeed le include folosind codarea base64 direct în HTML, salvând o cerere către server pentru fiecare imagine inclusă astfel.

  Concluzie

  mod_pagespeed oferă una dintre cele mai simple și eficiente metode de optimizare a unui sait. Experiența vizitatorului este mult îmbunătățită, iar asta, printre altele, se reflecta și în vânzări mai bune dar și în reducerea costurilor cu banda de internet. Timpul de optimizare este practic redus la zero, mai ales că există unele situații în care optimizarea în timp real, la momentul cererii, oferă cele mai bune rezultate.

  About

  Webmaster la Bitdefender. Pasionat de tot ce tine de gadgeturi, in special de Web si Android. Facebook: www.facebook.com/manuel.enache Twitter: twitter.com/enakero

  http://www.enake.ro

  Comments

  Loading Facebook Comments ...

  2 Responses to Cum să-ți optimizezi saitul pentru o încărcare rapidă [studiu de caz bonus]

  1. m0fo
   13 noiembrie 2012 at 15:31

   Care’s costurile? Creste server load-ul dupa instalarea pachetului?

   • 13 noiembrie 2012 at 17:21

    Este normal sa crească putin încărcarea pe server, mai ales în momentul redimensionării imaginilor, dar în același timp, mod_pagespeed face caching pentru toate fișierele modificate, deci pană la urmă costul este în spațiu pe disc.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *